Svenska kyrkan, Pressmeddelanden
Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut
Sök
 

Motion till Kyrkomötet
2005:12
av Curt Forsbring
Församlingens grundläggande uppgift

Kyrkomötet

Mot 2005:12

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att 2 kap. 1 § kyrkoordningens andra avdelning skall ha följande lydelse:

Församlingens grundläggande uppgift är gudstjänst, lärande, diakoni och mission.

Motivering

I kyrkoordningens andra avdelning 2 kap. 1 § står att en församlings grundläggande uppgift är att ”fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission”.

Jag anser att verben fira, bedriva och utöva skall strykas. Vidare anser jag att undervisning skall ersättas av lärande. Paragrafen får då följande lydelse i denna del:

Församlingens grundläggande uppgift är gudstjänst, lärande, diakoni och mission.

Motivering:

1. Substantiven gudstjänst, diakoni och mission är i sig verksamhetsbetydande. Om dessutom verben läggs till får satserna karaktär av tautologier.

2. Undervisning skall utbytas mot lärande. Lärandet är i motsats till att bedriva undervisning inte något formaliserat, som pågår på en viss plats vid en viss bestämd tidpunkt och under vissa bestämda former (undervisningslokal, lektioner, lärare, elever osv.). Lärandet i en församling är en livslång utvecklande process hos en människa. Verbet bedriva för tankarna till undervisning under låsta former med en lärare som avsändare och elever som mottagare och med en i dag föråldrad envägskommunikativ pedagogisk metod, där den enskilde blir objekt för någon annans handlande i stället för att vara subjekt i sitt eget lärande.

3. Dagens kyrka och församling skall inte bara inrikta sig på operativ verksamhet utan också kunna vara kyrka dvs. en mötesplats karaktäriserad av närvaro, öppenhet och hopp, där människor kan få träffas utan särskilda verksamhetskrav.

4. Avsikten med min motion är att initiera en reflektion över dessa grundbegrepps djupare innebörd i en församlings kontext bl.a. med utgångspunkt i att det är fråga om en uppgift med fyra dimensioner.

Gävle den 20 juni 2005

Curt Forsbring

Previous PageAlla motionerNext Page